Σελίδες

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Michael Jackson - Smooth Criminal

Το Smooth Criminal είναι το έβδομο single από το άλμπουμ Bad του Μάικλ Τζάκσον. Το τραγούδι περιέχει ένα γρήγορο ρυθμό, ενώ οι στίχοι αναφέρονται σε μια γυναίκα, ονομάτι Άννι, η οποία δέχθηκε επίθεση από ένα «μαλακό» επιτιθέμενο.

Κυκλοφόρησε ως single στις 24 Οκτωβρίου 1988, και έφθασε έως τη 7η θέση του Billboard Hot 100. Ξανακυκλοφόρησε στις 10 Απριλίου 2006, ως μέρος του Visionary: The Video Singles, και έφθασε έως τη 19η θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το τραγούδι είναι ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Τζάκσον και εμφανίζεται στα άλμπουμ Number Ones, The Essential Michael Jackson, Michael Jackson: The Ultimate Collection, King of Pop και This Is It (για την νέα εκδοχή του κομματιού). Το κομμάτι αποτελεί το θεματικό τραγούδι της ταινίας Moonwalker.

Το Smooth Criminal παρολίγο να μην συμπεριληφθεί στο Bad, αλλά ο Τζάκσον έπεισε στο τέλος τον Κουίνσι Τζόουνς ότι το τραγούδι ήταν καλό για το άλμπουμ. Ο Τζάκσον αρχικά αποφάσισε να κάνει μια ταινία μικρού μήκους σε ύφος γουέστερν. Ωστόσο, αργότερα αποφάσισε να αλλάξει το ύφος σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης της δεκαετίας του 1930.

Δύο αρχικές εκδοχές του κομματιού γράφθηκαν από τον Τζάκσον το 1985 και το αρχικό demo ηχογραφήθηκε το 1986. Το πρώτο τραγούδι ονομάζοταν Chicago 1945 και μετά μετανομάστηκε Al Capone. Αυτή εκδοχή δεν συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ, ξαναγράφθηκε και πήρε τον τίτλο Smooth Criminal.

Το ύφος του βίντεο και των ρούχων καθώς επίσης και των ιδιομορφιών του Τζάκσον που απεικονίστηκαν ξαναχρησιμοποίηθηκαν στη στόα ψυχαγωγίας, στις κονσόλες Sega Master System, Sega Mega Drive, Sega Game Gear του παιχνιδιού Michael Jackson's Moonwalker. Το τραγούδι είναι το σάουντρακ για τη σκηνή του Club 30s σε όλες εκδόχες του παιχνιδιού.

Το τραγούδι εκτελέστηκε ζωντανά στο δεύτερο μέρος του Bad World Tour. Η εκτέλεση περιλαμβάνει μια ρουτίνα χορού που διαμορφώθηκε μετά τη σκηνή από το Moonwalker. Κατά τη διάρκεια του Dangerous World Tour, αυτές οι εκτελέσεις του τραγουδιού έγιναν συχνές στις περιοδείες του καλλιτέχνη, συμπεριλαμβανομένου του HIStory Tour. Ένας προφορικός λόγος και μια καταγραφή του συνθεσάιζερ προηγήθηκε του τραγουδιού στο δεύτερο μέρος του Bad Τour και στο επακόλουθο Dangerous World Tour, ενώ η ίδια ηχογράφηση χρησιμοποίηθηκε ως εισαγωγή για το τραγούδι This Place Hotel στο πρώτο μέρος του Bad Tour. Κατά τη διάρκεια του Dangerous Tour, ο Τζάκσον επινόησε ένα τρόπο να εκτελεί κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το στήριγμα κατά της βαρύτητας που υπάρχει στο βίντεο του Moonwalker.

Όπως τις κινήσεις του ρόμποτ του Dancing Machine και το Moonwalk του Billie Jean, αυτό έδειχνε το ταλέντο του Τζάκσον να δημιουργεί μοναδικές κινήσεις. Αυτή η εκτέλεση φαίνεται στην εμφάνιση στο Βουκουρέστι κατά το Dangerous Tour, η οποία συμπεριλήφθηκε στο DVD στο The Ultimate Collection.

Ένα μέρος του κομματιού χρησιμοποιήθηκε στα μέσα της ζωντανής εκδοχής του τραγουδιού Dangerous μετά την εκτέλεση στα 1995 MTV Video Music Awards. Στο HIStory Tour, χρησιμοποίησε ένα μικρό snippet από αυτό το τραγούδι κατά τις εκτελέσεις του Dangerous. Ο Τζάκσον επίσης ετοιμαζόταν να το χρησιμοποίησει κατά τις εκτελέσεις του Dangerous στις συναυλίες του This Is It, μαζί με ολόκληρο το κομμάτι, αλλά οι συναυλίες ακυρώθηκαν λόγω του θανάτου του Τζάκσον.




με πληροφορίες από wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...