Σελίδες

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Το πρώτο ιστορικό τεύχος της ελληνικής έκδοσης Mίκυ Μάους


Στην Ελλάδα, περιπέτειες των ηρώων του Ντίσνεϋ είχαν εκδοθεί τη δεκαετία του ’50 μέσω του περιοδικού Γέλιο και Χαρά των εκδόσεων Πεχλιβανίδη, όμως η δημοσίευσή τους διακόπηκε άδοξα όταν ο Έλληνας εκδότης έκανε το λάθος να χρησιμοποιήσει τον τίτλο Μίκυ. Αυτό προκάλεσε τη δικαστική παρέμβαση της Αμερικανικής εταιρείας που κατείχε και τα πνευματικά δικαιώματα.


Στις αρχές του 1966 ο εκδότης του περιοδικού «Γυναίκα», Ευάγγελος Τερζόπουλος, εξασφάλισε την άδεια να φέρει ξανά τον Μίκυ Μάους στην Ελλάδα, αλλά και γενικά να δημοσιεύει κόμικς με τους ήρωες του Ντίσνεϋ.

Το σχεδιασμό του περιοδικού ανέλαβε ο μεγάλος του γιος Χρήστος, ο σημερινός ιδιοκτήτης της ΝΕΑΣ ΑΚΤΙΝΑΣ Α.Ε.


Το πρώτο ελληνικό τεύχος εμφανίσθηκε στα περίπτερα την Παρασκευή 1η Ιουλίου του 1966, είχε τίτλο «Στις πηγές των Μογγόλων» (από την περιεχόμενη ιστορία του Ιταλού καρτουνίστα Ρομάνο Σκάρπα, ενώ υπήρχε και μία δεύτερη με ήρωα το Ντόναλντ Ντακ σχεδιασμένη από τον Καρλ Μπαρκς).

Στο εξώφυλλο υπήρχε σχέδιο του Πωλ Μάρρυ που παρίστανε το Μίκυ να κουβαλά με το αριστερό του χέρι μια βαλίτσα και με το δεξί το σκύλο του Πλούτο.
Κόστιζε 3 δρχ. και αριθμούσε 52 σελίδες.


Την Παρασκευή 29 Απριλίου 1994 κυκλοφόρησε το τεύχος Νο 1450 μαζί με το οποίο δινόταν ως δώρο η ανατύπωση του Τεύχους Νο 1. Οι διαφορές της ανατύπωσης από το πρωτότυπο τεύχος ήταν οι εξής τρεις:

- Το μεγαλύτερο μέγεθος (Η ανατύπωση είχε το ίδιο μέγεθος με το τεύχος Νο 1450)
- Η ποιότητα χαρτιού στο εξώφυλλο (γυαλιστερό εξώφυλλο στην ανατύπωση)
- Μη αναγραφή του εκδοτικού οίκου (Ε. Χ. ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ) στο εξώφυλλο της ανατύπωσης.


Σήμερα το πρωτότυπο 1ο τεύχος του Μίκυ Μάους θεωρείται από τους συλλέκτες ένα από τα σπανιότερα και ακριβότερα ελληνικά κόμικς καθώς έχει κλείσει 46 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του.


Το τεύχος αυτο το είχα απόκτησει με 3 δραχμες την πρωτη μερα που κυκλοφορησε απο το ψιλικατζίδικο του Γαρουφαλη (Γουναρη και Αγ.Δημητρίου) καθως γύριζα απο το απογευματινό παιχνίδι στην πλατεία Ομονοίας ...στην όμορφη Πατρα , αργοτερα χαθηκε και τώρα το εχω σε αντίγραφο.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...