Σελίδες

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ζήσε εσύ κι άσε τους άλλους να πεθάνουν - To best of του Κώστα Τσάκωνα


Μπορεί η μπλογκόσφαιρα να γέννησε και να διέδωσε αστραπιαία την "είδηση" της αυτοκτονίας του Κώστα Τσάκωνα, αλλά, όπως φώναξε το σύμπαν και στα 90s, "Ο Μπιτζιμπιτζίδης ζει". Ρε.
Από τον Ηλία Αναστασιάδη

Τα ίδια του κάνανε και στο τρισμέγιστο επεισόδιο στης "Ελλάδος τα Παιδιά". Είχαν βιαστεί να τον ξεγράψουν, ενώ ο Μπίτζι έπαθε απλά ένα διαβητικό σοκ. Ο Μπιτζιμπιτζίδης λοιπόν ζει. Και ο Κώστας Τσάκωνας το ίδιο. Στα αυτιά μας, αυτή η επιβεβαίωση ότι τα blogs έχουν βαλθεί να (μας) πεθάνουν (σχεδόν όποιον καλλιτέχνη αγαπάμε βαθιά σε αυτή τη ζωή) με ψεύτικες ειδήσεις, ακούγεται σαν το καλύτερο "νέο" της ημέρας.

Το "αστειάκι" του blog ανέφερε ότι ο ηθοποιός αυτοκτόνησε αφήνοντας μάλιστα και ένα τελευταίο σημείωμα, αλλά ευτυχώς ο alive and kicking Κώστας Τσάκωνας διέψευσε τις φήμες και κάλεσε στην κηδεία του -σε ένα απλό δείγμα της κλάσης και του χιούμορ του- όσους τον θέλουν νεκρό.


Ο Κώστας Τσάκωνας είναι ο τίμιος γίγαντας του ελληνικού κινηματογράφου. Μπορεί η εκφορά του λόγου να μην του επέτρεψε πιο ποιοτικούς(;) ρόλους, θεωρητικά εγκλωβίζοντάς τον σε σχεδόν αποκλειστικά κωμικούς, αλλά ακριβώς αυτή η συγκυρία είναι που τον απογείωσε και τον καθιέρωσε ως έναν από τους ελάχιστους αληθινούς ηθοποιούς-characters.

Ο Κώστας Τσάκωνας είναι ο τίμιος γίγαντας του ελληνικού κινηματογράφου

Το κεφάλι του πάντα έκανε τη μισή -μπορεί και παραπάνω- δουλειά. Αυτή η φαλάκρα, η μεγάλη μύτη, το μουστάκι. Για πολλά χρόνια (στο σχολείο), ήμουν σίγουρος ότι ο κύριος με το μουστάκι και τα γυαλιά στο "Μάντεψε Ποιος" ήταν ο Κώστας Τσάκωνας.
Κοιτώντας λίγο πιο αναλυτικά την καριέρα του, συνειδητοποιείς ότι δεν σε απογοήτευσε ποτέ. Ναι, μπορεί πολλές φορές να καταργούσε ετσιθελικά το σενάριο και να μπάλωνε με τέχνη και άναρθρες κραυγές τα κενά που προέκυπταν, αλλά κι αυτή ήταν άλλη μια πτυχή του ταλέντου του.
Αν ρωτήσεις 10 φανατικούς της σειράς "Της Ελλάδος Τα Παιδιά" ποιο είναι το αγαπημένο τους επεισόδιο, οι 8 θα σου απαντήσουν "αυτό με τον Τσάκωνα" ή "αυτό με τον Μπιτζιμπιτζίδη". Το ίδιο είναι. Η αγάπη που έπνιξε το συγκεκριμένο του cameo είναι ο καλύτερος τρόπος να ντύσει κανείς την πορεία τους στις βιντεοταινίες και τα φιλμ των 80s, δίπλα σε άλλους θρύλους όπως η Νατάσα Γερασιμίδου, ο Στιβ Ντούζος και η παγκόσμια Ελένη Φιλίνη.

Αν ρωτήσεις 10 φανατικούς της σειράς "Της Ελλάδος Τα Παιδιά" ποιο είναι το αγαπημένο τους επεισόδιο, οι 8 θα σου απαντήσουν "αυτό με τον Τσάκωνα"

Υδραυλικός, επιστάτης, αφισοκολλητής, Πόντιος, παπάς, καθηγητής, μικροαστός, working class hero. Αυτός είναι ο Κώστας Τσάκωνας και αυτό είναι το best-of του:
Οι Πόντιοι (1986)



"Στο κόλλημα είμαστε εντάξει. Στο ξεκόλλημα κολλάμε". Ο Κώστας (aka Πέτρος) Τσάκωνας παρέα με τον Μάρκο Λεζέ σε διάφορες δουλειές του ποδαριού. Στη φιλμογραφία του Τσάκωνα παρουσιάζεται πολύ συχνά κάποιος έτερος-φίλος-κολλητός-συνοδοιπόρος στην ταλαιπωρία.
Κλασική Περίπτωση Βλάβης (1987)




Πόσο κλασική.
Η Μεγάλη Απόφραξη (1988)




Εδώ, με βοηθό τον αδέξιο Τάσο Κωστή να προλειαίνει το έδαφος για τον μύθο του Ρετιρέ. Η Μεγάλη Απόφραξη ήταν ο ορισμός της ταινίας που όχι απλά δεν θα ήταν η ίδια, αλλά μάλλον δεν θα είχε νόημα να υπάρχει χωρίς τον Τσάκωνα στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ο Φακίρης (1988)






Όταν διαφήμιζε φορτηγάκια με ψυχή





Το 10άρι της Επιθεώρησης




Αν η Ελλάδα κατέβαζε εθνική Επιθεώρησης σε κάποιο Μουντιάλ του είδους, ο Τσάκωνας θα ήταν ο αρχηγός, το 10άρι και ο προπονητής ταυτόχρονα. Η δε φαλάκρα του έχει φάει τόσες σφαλιάρες επί σκηνής που πονάει η καρδιά μας κάθε φορά που προσγειώνεται και μια καινούργια.
Στα Φτηνά Τσιγάρα (2001)




Συγκινητικός. Τουλάχιστον στην παραπάνω σκηνή. Στην παρακάτω, είναι απλά τιτάνας. Είναι η επιτομή του γιατί λατρεύουμε τον Κώστα Τσάκωνα.





Μα, για μισό λεπτό. Νόμιζες ότι ξεχάσαμε τον Μπιτζιμπιτζίδη; Έ όχι δα. Αυτό δεν το θέλει ούτε ο Θεός.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...