Σελίδες

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Πέθανε η Μάργκαρετ Θάτσερ


Απεβίωσε το πρωί της Δευτέρας η πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ. Η κηδεία της θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους στον Καθεδρικό του Αγ. Παύλου, αλλά όχι δημοσία δαπάνη

Η Μάργκαρετ Θάτσερ, της οποίας η υγεία ήταν επιβαρυμένη, υπέστη εγκεφαλικό και πέθανε ήσυχα στον ύπνο της.

"Με μεγάλη θλίψη ο Μαρκ και η Κάρολ Θάτσερ ανακοινώνουν ότι η μητέρα τους, η Βαρόνη Θάτσερ, απεβίωσε μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, που υπέστη το πρωί", δήλωσε ο εκπρόσωπός της λόρδος Μπελ.

Τα αγγλικά ΜΜΕ, ακόμα και αυτά που την πολέμησαν, γράφουν ύμνους για τη Μάργκαρετ Θάτσερ, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της στην εικόνα της Μεγάλης Βρετανίας, όπως την ξέρουμε σήμερα.

Ο Guardian χαρακτηρίζει τη Μ. Θάτσερ ως την πιο ισχυρή πολιτική προσωπικότητα της χώρας, μετά τον Ουίνστον Τσόρτσιλ και ως μια παγκόσμια πρωταθλήτρια της ελεύθερης αγοράς.

Η Telegraph, σημειώνει ότι έφυγε από τη ζωή, η "σημαντικότερη πρωθυπουργός στη μεταπολεμική ιστορία της Μ. Βρετανίας".

Ο πρώην υπουργός των Συντηρητικών, Λόρδος Άρτσερ, με δάκρυα στα μάτια τη χαρακτήρισε ως "τον πιο σπουδαίο άνθρωπο του 20ου αιώνα".






Η ζωή της πιο ισχυρής Βρετανίδας πολιτικού του 20ου αιώνα

Η επονομαζόμενη και "Σιδηρά Κυρία", ήταν αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1975 ως το 1990 και Πρωθυπουργός της χώρας από το 1979 ως το 1990. Ήταν η πρώτη και μόνη ως σήμερα γυναίκα που κατέλαβε αυτές τις δύο θέσεις.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ, κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή, προωθώντας μεταρρυθμίσεις και συγκρούστηκε σκληρά με μεγάλες κοινωνικές ομάδες, μέχρι την αποχώρησή της από την πρωθυπουργία το 1990.

Γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1925 και μεγάλωσε στην πόλη Grantham της κομητείας Λίνκολνσάιρ. Ο πατέρας της ήταν παντοπώλης και αναμιγνυόταν στην τοπική πολιτική ζωή, ενώ ήταν και ιερέας εκκλησίας Μεθοδιστών. Η οικογένειά της ανήκε στο Εργατικό Κόμμα. Είχε και μια μεγαλύτερη αδερφή, την Muriel (1921-2004). Ανατράφηκε ως ευσεβής Μεθοδίστρια.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν καλή μαθήτρια. Φοίτησε στο Κολλέγιο Σόμερβιλ και το 1944 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να σπουδάσει χημεία και ειδικά κρυσταλλογραφία. Το 1946 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Συντηρητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Οξφόρδης. Μετά την αποφοίτησή της εργάστηκε σε διάφορες εταιρίες ως ερευνήτρια χημικός.

Το 1951 παντρεύτηκε τον Ντένις Θάτσερ, έναν διαζευγμένο πλούσιο επιχειρηματία, ο οποίος χρηματοδότησε τις νομικές σπουδές της Μάργκαρετ. Απέκτησαν δύο παιδιά.

Το 1959 εξελέγη στη Βουλή των Κοινοτήτων και το 1965 ορίστηκε εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος. Υποστήριξε προτάσεις νόμου για την αποποινικοποίηση της ανδρικής ομοφυλοφιλίας, τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, τη διατήρηση της θανατικής ποινής, αλλά ψήφισε ενάντια στη χαλάρωση των νόμων περί διαζυγίου. Άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική υψηλής φορολογίας των Εργατικών, θεωρώντας την βήμα «όχι προς το σοσιαλισμό, αλλά προς τον κομμουνισμό». Διετέλεσε «σκιώδης» υπουργός Μεταφορών και κατόπιν Παιδείας, πριν τις εκλογές του 1970.

Μετά την κατάρρευση της Κυβέρνησης Κάλαχαν την άνοιξη του 1979, προκηρύχθηκαν εκλογές και οι Συντηρητικοί κέρδισαν πλειοψηφία 44 εδρών στο Κοινοβούλιο. Στις δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν των εκλογών, φαινόταν ότι οι Συντηρητικοί είχαν το προβάδισμα, όχι όμως και η Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία υστερούσε σε δημοτικότητα έναντι του αντιπάλου της, Τζέιμς Κάλαχαν.






Η Μάργκαρετ Θάτσερ έγινε Πρωθυπουργός στις 4 Μαΐου 1979, με βασικό καθήκον την αναστροφή της πτωτικής πορείας της οικονομίας, τον περιορισμό του ρόλου του κράτους στην οικονομία, καθώς και την ανάδειξη του ρόλου της Μεγάλης Βρετανίας στη διεθνή σκηνή.

Η πολιτική της προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με αποκορύφωμα τον "κεφαλικό φόρο" που επέβαλε στο τέλος της δεκαετίας του 1980. Η Μάργκαρετ Θάτσερ παραιτήθηκε το Νοέμβριο του 1990.

Αποσύρθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων το 1992 και έλαβε τον τίτλο της Βαρώνης. Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...