Σελίδες

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Έχουν περάσει 40 χρόνια από τότε που δημιουργήθηκε ο κύβος του Ρούμπικ


Ο κύβος του Ρούμπικ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια σε όλο τον κόσμο. Η χαριτωμένη σπαζοκεφαλιά προβληματίζει τους πάντες μέχρι να βρουν τη λύση. Έχουν ήδη περάσει τέσσερις δεκαετίες από τότε που ο ούγγρος αρχιτέκτονας και εφευρέτης Έρνο Ρούμπικ δημιούργησε αυτό το παιχνίδι που πουλάει τρελά όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως αναφέρει το euronews.com, μια έκθεση στο Νιου Τζέρσεϊ τιμά αυτή την επέτειο, παρουσιάζοντας τα πρώτα σχέδια του παιχνιδιού, πριν αυτό λάβει τη σημερινή οριστική του μορφή. Στην έκθεση φιλοξενείται και ο πιο ακριβός κύβος που έχει γίνει ποτέ. Είναι φτιαγμένος από χρυσό 18 καρατίων και έχει πάνω του 1360 πολύτιμους λίθους.

«Πέρασα τη μισή μου ζωή παρέα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τον κύβο. Κι αν σκεφτώ την ενήλικη ζωή μου, μπορώ να πω ότι στο μεγαλύτερο μέρος της ασχολιόμουν με το παιχνίδι, αν λάβετε υπόψη, ότι ήμουν 30 χρονών, όταν το δημιούργησα» εξήγησε ο Έρνο Ρούμπικ.

Ο κύβος πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βουδαπέστη το 1974, αλλά χρειάστηκαν να περάσουν έξι χρόνια για να αρχίσει να πουλιέται εκτός σοβιετικού μπλοκ, σε διεθνή διανομή. Μέχρι σήμερα περίπου ένας στους επτά ανθρώπους έχει περάσει έστω και λίγη ώρα, προσπαθώντας να λύσει το γρίφο που κρύβει.

«Με αυτή την έκθεση, αν έχουμε επιτύχει, αυτό που θέλουμε είναι ο επισκέπτης να σκέφτεται με μαθηματικό τρόπο. Θέλουμε να βγάλουμε την καλλιτεχνική και τη δημιουργική πλευρά των επισκεπτών. Εάν έχετε έρθει να δείτε την καλλιτεχνική πλευρά του παιχνιδιού, θα αντιληφθείτε ότι τα μαθηματικά και η επιστήμη είναι στενά δεμένα με την τέχνη. Και γι' αυτό ονομάζουμε την έκθεση «Πέρα από τον κύβο του Ρούμπικ», γιατί δεν έχει να κάνει με τον κύβο. Μας ενδιαφέρει η διασύνδεση της μηχανικής, που αφορά τον εκπληκτικό μηχανισμό μέσα στον κύβο, του ντιζάιν, δηλαδή των χρωμάτων που έχει και των μαθηματικών, που δίνουν 43 τετράκις εκατομμύρια δυνατότητες συνδυασμών» δήλωσε ο Πωλ Χόφμαν, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Επιστημών Λίμπερτι, όπου διοργανώνεται η έκθεση.

Μάλιστα στα δύσκολα, ένα ρομπότ μπορεί να σας βοηθήσει και να σας λύσει την σπαζοκεφαλιά, αν δείτε ότι δεν τα βγάζετε πέρα.

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό στις 26 Απριλίου και θα παραμείνει ανοικτή για επτά μήνες. Μετά θα παρουσιαστεί σε πολλές χώρες του κόσμου, για τα επόμενα επτά χρόνια.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...