Σελίδες

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Οι δέκα καλύτεροι παίκτες των 90s


Ξένη ιστοσελίδα έφτιαξε μια 10άδα με τους καλύτερους παίκτες των 90ς. Όλοι τους είναι ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης και έχουν προσφέρει μοναδικές στιγμές στους φιλάθλους.


Η κλάση τους υπήρξε τεράστια και τα επιτεύγματά τους μοναδικά. Τεράστιες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες, το ταλέντο ξεχείλιζε και όλοι τους έκαναν πολύ μεγάλη καριέρα, αποτελώντας ορισμένους εκ των κορυφαίων όλων των εποχών.

Η ιστοσελίδα "footballstopten.com" συγκέντρωσε τους -κατά την γνώμη της- δέκα καλύτερους παίκτες της δεκαετίας του '90. Άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, άφησαν το... στίγμα τους, έστω και αν δεν έπαιξαν όλοι τους τα ίδια χρόνια.

Ο Μάρκο Φαν Μπάστεν, για παράδειγμα, αγωνίστηκε το πρώτο μισό των 90ς με τη Μίλαν προτού βάλει "τίτλους τέλους" λόγω τραυματισμού, όμως ήταν αρκετά για να μπει στο Top-10. Ήταν τέτοια η κλάση του, που δεν μπορούσε να λείπει.

Ο καθένας από τους δέκα είχε το κάτι παραπάνω, το κάτι ιδιαίτερο που τον ξεχώριζε, αν και είναι θέμα αρκετά υποκειμενικό και ο καθένας μπορεί να έχει τις προτιμήσεις του και τις ενστάσεις του. Όλοι όμως θα συμφωνήσουν ότι ανήκουν στο "πάνω ράφι".



Ριβάλντο

Ένας από τους κορυφαίους της δεκαετίας, έφτιαξε το όνομά του στη Λα Κορούνια, ερχόμενος από την Βραζιλία, προτού το "εκτοξεύσει" στην Μπαρτσελόνα, όπου έκανε απίθανα πράγματα. Το 1999 ανακηρύχτηκε κορυφαίος παίκτης της χρονιάς από τη FIFA, ενώ κατέκτησε και την "Χρυσή Μπάλα". Ο "Ρίμπο" με το μαγικό αριστερό, ήταν ο "στυλοβάτης" της Βραζιλίας για το Μουντιάλ που πήρε το 2002 στα γήπεδα της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.




Μάρκο Φαν Μπάστεν

Σταμάτησε το 1995 σε ηλικία 29 ετών λόγω τραυματισμού στο γόνατο, αλλά πρόλαβε να φτιάξει ένα "μύθο" γύρω από το όνομά του. Ο απόλυτος στράικερ, ο εφιάλτης για κάθε αντίπαλο αμυντικό και τερματοφύλακα, ήξερε να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Έπαιξε στον Άγιαξ και μετέπειτα στη μεγάλη Μίλαν του Αρίγκο Σάκι και του Φάμπιο Καπέλο, αποτελώντας έναν εκ των κορυφαίων γκολτζήδων που έχουν υπάρξει ποτέ.



Λουίς Φίγκο

Πριν τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Νο1 της χώρας ήταν αναμφίβολα ο Λουίς Φίγκο. Τεράστις η καριέρα του Πορτογάλου σε Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Ίντερ, ενώ ήταν ο ηγέτης των Ιβήρων. Η μετακόμισή του από την Βαρκελώνη στη Μαδρίτη τον μετέτρεψαν σε "persona non grata" για τους Καταλανούς, όμως αυτό ουδόλως μείωσε την ποδοσφαιρική του αξία. Ηγέτης στο χορτάρι, απίστευτα χαρισματικός με την μπάλα στα πόδια.




Ράιαν Γκιγκς

Πιθανότατα ο κορυφαίος αριστερός εξτρέμ που έχει αγωνιστεί στα γήπεδα τις τελευταίες δεκαετίες. Στα 90ς ήταν "πυραυλοκίνητος", δεν μπορούσε να τον σταματήσει κανένας και αποτέλεσε έναν από τους "πυλώνες" της κορυφαίας Γιουνάιτεντ, αυτής του 1998-99ν που έφτασε στο τρεμπλ. Απίστευτος παίκτης, άριστη επαφή με τα δίχτυα και συνολικά ο Ουαλός κατέκτησε ανάμεσα σε άλλα 13 πρωταθλήματα, 2 Champions League και 4 Κύπελλα Αγγλίας.




Ρομπέρτο Κάρλος

Ο Βραζιλιάνος υπήρξε το Νο1 αριστερό μπακ των 90ς και πιθανότατα όλων των εποχών. Μεγάλη καριέρα σε Παλμέιρας, Ίντερ και Ρεάλ Μαδρίτης , βοήθησε μετέπειτα την εθνική του να κατακτήσει το Μουντιάλ το 2002. Πήρε τέσσερα πρωταθλήματα με την "Βασίλισσα" και δυο στην πατρίδα του, ενώ ξεχώρισε για την εκρηκτικότητά του, την τεχνική του κατάρτιση και το "μαγικό" αριστερό του πόδι.





Πάολο Μαλντίνι

Τεράστια ποδοσφαιρική μορφή, προικισμένος όσο ελάχιστοι και ηγέτης στο γήπεδο. Ο Ιταλός έμεινε πιστός στη Μίλαν σε όλη την καριέρα του και γεύτηκε κάθε επιτυχία στην καριέρα του. Από τους κορυφαίους αμυντικούς των τελευταίων δεκαετιών και ίσως ο καλύτερος την δεκαετία που μας αφορά. Ήξερε και μπάλα, αποτελούσε την εγγύηση για τα μετόπισθεν των "ροσονέρι" και της "σκουάντρα ατζούρα".




Τιερί Ανρί

Πρωτεργάτης των περίφημων "Invincibles" της Άρσεναλ που σκορπούσε τον πανικό στην Premier League. Ο Τιερί Ανρί δεν ήταν απλά καλός παίκτης, αλλά κάτι παραπάνω, γι' αυτό και ξεχώρισε όσο ελάχιστοι. Μοναδική η επαφή του με τα δίχτυα, απαράμιλλη τεχνική κατάρτιση, ταχύτητα και γενικά είχε όλο το πακέτο. Αποκτήθηκε από τη Μονακό και την δεκαετία του '90 κατάφερε να διαπρέψει. Ένας από τους καλύτερους Γάλλους παίκτες όλων των εποχών.





Ερίκ Καντονά

Πολλοί πιστεύουν ότι η απόκτησή του από τη Λιντς στις αρχές των 90ς άλλαξε εν πολλοίς το ρου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, υπό την "σκέπη" του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Φοβερή τεχνική από τον Γάλλο, ντελικάτος όταν έπρεπε, τσαμπουκάς και βρώμικος επίσης όταν... έπρεπε. Τεράστια μορφή ο Καντονά και εκπληκτικός ποδοσφαιριστής. Κατέκτησε αρκετά τρόπαια προτού κρεμάσει τα παπούτσια του.





Ζινεντίν Ζιντάν

Ό,τι και αν ειπωθεί γι' αυτόν τον παίκτη και αυτά που έκανε στο γήπεδο, είναι ελάχιστο. Ίσως αυτός που είχε το "πακέτο" όσο κανένας άλλος στα 90ς και στις αρχές του 2000. Έβαλε την "υπογραφή" του στον τελικό του Μουντιάλ το 1998 απέναντι στην Βραζιλία, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο ξεχώρισε εκείνα τα χρόνια σε Μπορντό και Γιουβέντους. Ειδικά με την "Βέκια Σινιόρα" έφτιαξε το όνομά του, προτού μετακομίσει το 2001 στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ένας "μύθος" υπήρξε ο "Ζιζού".





Ρονάλντο

Για πολλούς είναι ο... κανονικός Ρονάλντο, το "Φαινόμενο" του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Αρκετοί θεωρούν ότι δεν έχει υπάρξει πιο προικισμένος ποδοσφαιριστής και με την μπάλα στα πόδια έκανε απίθανα πράγματα. Ήρθε από την Βραζιλία στην Αϊντχόφεν, μετά πήγε στη Μπαρτσελόνα, μετέπειτα στην Ίντερ και ύστερα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Σκόραρε, ντρίμπλαρε, σμπαράλιαζε κάθε αντίπαλη άμυνα. Πήρε τα πάντα, πέτυχε τα πάντα σε ατομικό επίπεδο και αν δεν τραυματιζόταν, ίσως να έδινε και άλλα.



 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...